Michael Kiernan

Till all the seas run dry, 2014, olie- en acrylverf op doek, 200 x 450 cm. Collectie kunstenaar
Till all the seas run dry, 2014, olie- en acrylverf op doek, 200 x 450 cm.
Collectie kunstenaar

De maatschappijkritische kunstenaar Michael Kiernan (Londen (GB), 1941) maakt complexe collages, schilderijen en tekeningen waarin hij het menselijk bestaan in alle denkbeeldige facetten onderzoekt. Hij verknoopt in zijn werk elementen uit diverse culturen en vermengt die naadloos met aspecten uit oude en recente geschiedenis. In het oeuvre van Kiernan zien we bij herhaling opvallende symbolen, zoals vliegtuigen, torens, schepen, geloofstekens en architectuur in compositorisch sublieme, urbane en landschappelijke context. Zijn originele beelden en opvattingen over het tijdsgewricht anno 2015 laten kijkers soms lachen maar nu en dan ook huilen.

Michael Kiernan nodigt de toeschouwer uit tot contemplatie middels deze sterk geladen werken. Hij maakt daarbij gebruik van verbluffend puntige metaforen en subtiele verwijzingen naar onze contrastrijke geschiedenis.

Ik heb als militair, godzijdank in vredestijd, in het Amerikaanse leger gediend. Mensen worden namelijk vrijwel constant misleid om in naam van God, volk en vaderland anderen te doden. Bij wijze van goedkoop excuus om elkaar af te maken.”

Kunstwerken in de expositie:

  1. Till all the seas run dry, 2014, olie- en acrylverf op doek, 200 x 450 cm
    Collectie kunstenaar
  2. Coney Island, 2005, olie- en acrylverf en shotgunhulzen op doek, 108 x 120 cm. Collectie kunstenaar
  3. The Wall, 1997, olie- en acrylverf op doek, 210 x 170 cm
    Collectie kunstenaar
  4. Painted piece of the Berlin Wall, ongedateerd , spuitlak op beton, 32 x 20 x 5 cm. Collectie kunstenaar
  5. Original sign from Checkpoint Charlie, ongedateerd, geprinte tekst op gelamineerd hardboard, 50 x 70 cm. Collectie kunstenaar