Thom Puckey

Figure with Luger and Nazi Regalia, 2011, statuario marmer, 90 x 95 x 110 cm. Collectie Galerie Creutzberg / van Dun
Figure with Luger and Nazi Regalia, 2011, statuario marmer, 90 x 95 x 110 cm. Collectie Galerie Creutzberg / van Dun

De van oorsprong Engelse kunstenaar Thom Puckey (Bexley Heath (GB), 1948) vervaardigt indrukwekkende sculpturen die regelmatig een hoog ‘chicks with guns’ karakter hebben. Op prikkelende wijze verbindt hij thema’s als oorlog, seksualiteit en wapens. In Figure with Luger and Nazi Regalia (2011) presenteert hij een ambigue ogende vrouw. Enerzijds lijkt ze erg kwetsbaar, anderzijds komt ze vastberaden en zelfverzekerd over. Tegelijkertijd stelt Puckeys raadselachtige en lichtabsurde werk prangende vragen over onze attitude met betrekking tot het tout court volledig foute nazi-verleden, meer in het bijzonder over de tamelijk ongemakkelijke relatie tussen erotiek en naziattributen. Hoe met die beladen materie heden ten dage zuiver om te gaan?

Puckey gaat qua opponerende, morele dimensies echter nog een stap verder door de met nazi-attributen gedecoreerde vrouw bewust met ontbloot schaamdeel te tonen. Bij wijze van bonus voegt de slimme maker de tegenstelling exhibitionisme/voyeurisme toe. Besef bij het oordelen dat goed en kwaad, geil en preuts, mooi en lelijk en done and not done integraal deel uit maken van deze fenomenale, intrigerende sculptuur!

In de film The Night Porter zingt een bevallige, jonge vrouw terwijl ze een nazi-pet draagt. Ik vind dat sexy. In mijn kunst vervlecht ik esthetiek, ethiek en erotiek. Ik doe daarbij een beroep op het incasseringsvermogen, de lust tot interpreteren en historische kennis van de kijker.”

Kunstwerk in de expositie:

  1. Figure with Luger and Nazi Regalia, 2011, statuario marmer, 90 x 95 x 110 cm. Collectie Galerie Creutzberg / van Dun

Meer informatie:
www.thompuckey.com
https://nl-nl.facebook.com/pages/Thom-Puckey-sculptor/126085357458625