Bevrijd?!: Grote en kleine Venlonaren vertellen hun persoonlijk verhaal.

Wat betekent dat in deze tijd, bevrijd zijn? Wat voor bevrijdingen heeft ieder van ons meegemaakt? Zou je daar vorm aan kunnen geven via een foto, verhaal of tekening? Of is er misschien een object dat jouw bevrijding symboliseert? Museum van Bommel van Dam presenteert i.s.m. Fotovakschool Venlo en het Kunstencentrum Venlo van 12 mei t/m 12 juli een vijftal wisseltentoonstellingen waarin grote én kleine Venlonaren hun persoonlijk verhaal vertellen.

Daarom zou je!

In Daarom zou je! komen de jonge bewoners (8 t/m 15 jaar) van het Asielzoekerscentrum Venlo aan het woord. Jonge bewoners van een AZC zijn onderweg. Onderweg naar een fysieke plek om te wonen, om naar school te gaan en een nieuw leven op te bouwen. Dit levert uiteenlopende en persoonlijke verhalen op. In Daarom zou je! geven ze hieraan vorm door het maken van kunst. De resultaten zijn de komende weken in een aantal openbare centra in de gemeente Venlo te zien, te beginnen bij Museum van Bommel van Dam van 12 t/m 24 mei. Voor meer informatie www.daaromzouje.nl

 

Bevrijding door ogen van kinderen

Kinderen van groep 7 en 8 van basisschool Natuurlijk! in Blerick verbeelden op een creatieve manier wat het begrip vrijheid voor hen betekend. Van 26 t/m 31 mei presenteren ze een stopmotion-film, een registratie van een vrijheids-dans én een film waarin ze gebruik maken van de greenscreen-techniek, waarbij onderwerpen gefilmd worden tegen een groene achtergrond. De opname wordt op de computer ‘doorschijnend’ gemaakt zodat het gefilmde personage of object voor een andere achtergrond geplaatst kan worden. Met verrassende resultaten!

 

Freedom

Een samenwerking project tussen het eerste jaar MBO4 Fotografie van de Fotovakschool en  de klas grafische vormgeving van het Berufskolleg Neandertal in Mettmann (D). Van 2 t/m 14 juni tonen de studenten in een serie posters hun interpretatie van Freedom. Daarnaast geeft de groep fotografiestudenten een eigentijdse kijk op vrijheid in individueel werk.

Ook de tweedejaars studenten HBO Photographic Design reflecteren op het thema vrijheid en geven hun persoonlijk visie op het thema weer.

 

Vrij met vilt

Bezoekers van dagbesteding Komaan van zorginstelling Dichterbij in Blerick hebben, onder leiding van kunstenaar Mieke Arts, vrij en op schilderachtige wijze gewerkt met vilt en draad. Er zijn individuele werken vervaardigt en werken waarbij begeleiders en cliënten gezamenlijk aan het werk zijn gegaan. Het resultaat zijn vrije textiel-schilderijen die van 16 t/m 28 juni in Museum van Bommel van Dam te zien zijn. Naast de kunstwerken wordt ook het werkproces in de vorm van een fotoreportage getoond.

 

Vrijheid vastgelegd

De leden van de fotoclub 5-Sprong uit Blerick werken onder leiding van fotograaf Brendan van den Beuken aan een persoonlijk drieluik met als thema Vrijheid. Drie foto’s die bij elkaar een persoonlijk verhaal vertellen. Bij de foto schrijft eenieder een korte tekst. Zo worden de verhalen achter de foto’s nog eens extra ‘belicht’. Vrijheid vastgelegd is te zien van 30 juni t/m 12 juli en is tevens de laatste wisseltentoonstelling binnen het project Bevrijd?! waarin Venlonaren hun persoonlijke verhaal over vrijheid vertellen.

 

Bevrijd?!
t/m 12 juli 2015

 • Daarom zou je!
  12 t/m 24 mei 2015
 • Bevrijding door ogen van kinderen
  26 t/m 31 mei 2015
 • Freedom
  2 t/m 14 juni 2015
 • Vrij met textiel
  16 t/m 28 juni 2015
 • Vrijheid vastgelegd
  30 juni t/m 12 juli

 

Museum van Bommel van Dam – Deken van Oppensingel 6, Venlo.

Open di t/m zo van 11-17 uur. Op maandag gesloten.

www.vanbommelvandam.nl

 

Voor informatie kunt u contact opnemen met Paul Hermans, stafmedewerker PR & Communicatie van Museum van Bommel van Dam.

T 077-3597292

E p.hermans@vanbommelvandam.nl